1. Who has launched instant liquidity facility Distributor to Retailer Finance to empower SMEs?
A. Paytm
B. PhonePe
C. SBI
D. BharatPe
Answer: Option D
Explanation: BharatPe has rolled-out its innovative lending product- Distributor to Retailer (D2R) Finance which will focus specifically on empowering Small and Medium Enterprises.
2. Anandam: The Center for Happiness has been inaugurated at which place?
A. IIM Jammu
B. IIT Delhi
C. IISc Bengaluru
D. AIIMS
Answer: Option A
Explanation:The Union Minister of Education Ramesh Pokhriyal 'Nishank' inaugurated "Anandam: The Center for Happiness" at Indian Institute of Management Jammu.
3. Where did the Indian Army has conducted the ordnance disposal mission, "Operation Thiruvallur"?
A. Maharashtra
B. Karnataka
C. Tamil Nadu
D. Kerala
Answer: Option C
Explanation: The Troops of Southern Command, Pune has conducted the "Operation Thiruvallur" area of SIPCOT Industrial Estate in Gummidipoondi in Thiruvallur district of Tamil Nadu.
4. India and which country has agreed to joint production and export of military hardware?
A. USA
B. Russia
C. South Korea
D. Japan
Answer: Option C
Explanation: The India and South Korea have agreed to go for joint production and export of military hardware, enhance intelligence sharing and boost cooperation in cyber and space domains as part overall expansion of defence and security ties.
5. Which of the following states launched 'i-Learn' for Community Health Officers?
A. Nagaland
B. Tripura
C. Mizoram
D. Goa
Answer: Option A
Explanation: The Nagaland Health and Family Welfare Minister S Pangnyu Phom today launched i-Learn, a capacity building and performance tracking application for Community Health Officers.
6. Name the giant container ship that blocked traffic in the Suez Canal?
A. Flagship
B. Ever Given
C. Q-Max
D. Panamax
Answer: Option B
Explanation: The giant container ship "Ever Given" that blocked traffic in the Suez Canal for the last week resumed its journey, after being successfully refloated.
7. Who has invited PM Narendra Modi to Leaders Summit on Climate?
A. Boris Johnson
B. Xi Jinping
C. Kamala Harris
D. Joe Biden
Answer: Option D
Explanation: The US President Joe Biden has invited 40 world leaders including Indian Prime Minister Narendra Modi for a virtual leaders summit on climate scheduled for next month.
8. China has signed a 25 years Strategic Cooperation Pact with which country?
A. Pakistan
B. Iran
C. Sri Lanka
D. India
Answer: Option B
Explanation: The China and Iran has signed a 25-year "strategic cooperation pact", during Chinese Foreign Minister Wang Yi's on-going six-nation tour to West Asia.
9. DD Free Dish has crossed the figure of how many million subscribers?
A. 25 million
B. 30 million
C. 40 million
D. 20 million
Answer: Option C
Explanation: DD Free Dish a multi-channel Free-To-Air Direct to Home service of public broadcaster Prasar Bharati has crossed an estimated 40 million subscribers.
10. Which date of the year is observed as the World Backup Day every year?
A. 31 March
B. 29 March
C. 28 March
D. 30 March
Answer: Option A
Explanation: The World Backup Day is marked every year on March 31 the day aims to remind us to protect our precious digital documents as we've become more reliant on technology.
11.Which film has won the best film award at the 66th Filmfare Awards for the year 2021?
A. Ludo
B. Thappad
C. Tanhaji: The Unsung Warrior
D. Angrezi Medium
Answer: Option B
Explanation: Anubhav Sinha's Thappad recorded most wins with seven trophies has won the best film award at the 66th Filmfare Awards for the year 2021.
12. The Indian Navy is scheduled to take part for the first time in the naval drill 'La Perouse'. The annual navy exercise is organized by which country?
A. Israel
B. Singapore
C. Russia
D. France
Answer: Option D
Explanation: The Indian Navy is scheduled to participate in France-led naval drill named "La Perouse", held in the Bay of Bengal.
13. Which of these days is observed as the International Day of Drug Checking?
A. March 30
B. March 29
C. March 31
D. March 28
Answer: Option C
Explanation: The International Day of Drug Checking takes place on March 31 every year since 2017 to ensure people are educated on drugs and aware of their effects.
14. What was the profession of Anil Dharker who has passed away?
A. Economist
B. Sportsperson
C. Journalist
D. Filmmaker
Answer: Option C
Explanation: Noted journalist and author Anil Dharker has passed away suffering from heart ailment. He was 74.
15. Which bank has approved an eight thousand crore rupee for bond borrowing?
A. SBI Bank
B. IDBI Bank
C. HDFC Bank
D. ICICI Bank
Answer: Option B
Explanation: The IDBI Bank Board has Approved Rs 8,000 Crore Bond Borrowing Limit For FY22.
16.Which state has passed the Special Armed Police Bill 2021?
A. Bihar
B. Manipur
C. Assam
D. Rajasthan
Answer: Option A
Explanation: The Bihar Assembly has passed the Special Armed Police Bill 2021.
17.The International Transgender Day of Visibility (TDOV) is observed on which date?
A. March 30
B. March 31
C. March 29
D. March 28
Answer: Option B
Explanation: The International Transgender Day of Visibility occurs annually on March 31 to raise awareness of discrimination faced by transgender people worldwide.
18. What are the targets set by India in Renewable Energy Generation by 2030?
A. 245 GW by 2030
B. 200 GW by 2024
C. 450 GW by 2030
D. 250 GW by 2023
Answer: Option C
Explanation: The Indian government set a target of 450 gigawatts of renewable energy capacity by 2030.
19. Where will the US-based Cryptocurrency Exchange Coinbase set up its office in India?
A. Mumbai
B. Kolkata
C. Hyderabad
D. Bangalore
Answer: Option C
Explanation: The US-based cryptocurrency exchange Coinbase has decided to set up its base in Hyderabad and will hire talents even as uncertainty around the regulation for cryptocurrency continues.
20. China is building a Polar Silk Road in which ocean?
A. Arctic Ocean
B. Pacific Ocean
C. Antarctic Ocean
D. Atlantic Ocean
Answer: Option A
Explanation: The China has flagged its interest in building "Polar Silk Road" in the Arctic Ocean which would help in emergence of a new sea route.
No comments:
Post a Comment