CURRENT AFFAIRS 19 APRIL 2021



 1. Who has been named as the Leading Male Cricketer in the World in the 2021 edition of Wisden Cricketers' Almanack?
A. Kane Williamson
B. Kieron Pollard
C. Ben Stokes
D. Virat Kohli
Answer: Option C
Explanation:
The Leading Male Cricketer in the World - England's Ben Stokes ; Leading Women's Cricketer in the World - Australia's Beth Mooney.
2. The government has simplified the process to re-issue the OCI cards. What does "C" stands in OCI?
A. Citizen
B. Current
C. Common
D. Command
Answer: Option A
Explanation:
The Government has decided to simplify the process to re-issue Overseas Citizen of India (OCI) cards.
3. Padma Shri award-winning renowned actor Vivek has passed away. He was associated with which film industry?
A. Bengali
B. Marathi
C. Gujarati
D. Tamil
Answer: Option D
Explanation:
Renowned Tamil actor and comedian Vivek has passed away following a cardiac arrest. He was 59.
4. The 89-year-old Ahmed Hussain Lala who has passed away was a renowned player, from which field?
A. Football
B. Hockey
C. Cricket
D. Tennis
Answer: Option A
Explanation:
The Former India International Football defender Ahmed Hussain Lala has passed away due to COVID-19. He was 89.
5. Vinay Agrawal, who has passed away, was the CEO of which company?
A. Angel Broking
B. Edelweiss Broking Limited
C. Zerodha
D. Reliance Securities
Answer: Option A
Explanation:
Vinay Agrawal, the Chief Executive Officer (CEO) and whole-time Director of leading stockbroking firm, Angel Broking, has passed away suffering from stomach cancer.
6. The 8th edition of the Joint Special Forces Exercise 'Khanjar' has kicked off. The annual exercise is held between India and which country?
A. Bahrain
B. Azerbaijan
C. Afghanistan
D. Kyrgyzstan
Answer: Option D
Explanation:
The 8th India-Kyrgyz Joint Special Forces Exercise 'Khanjar' was inaugurated at Special Forces Brigade of National Guards of Kyrgyz Republic in Bishkek.
7. What is the theme of World Heritage Day 2021?
A. Rural Landscapes amid Pandemic
B. Shared Culture, Shared heritage
C. Complex Pasts: Diverse Futures
D. Heritage for Generations
Answer: Option C
Explanation:
The theme of the World Heritage Day 2021 is Complex Pasts: Diverse Futures.
8. The 'Pay by Bank App' has been launched by which bank in partnership with Mastercard?
A. DCB Bank
B. Axis bank
C. IndusInd Bank
D. RBL Bank
Answer: Option D
Explanation:
The Mumbai-based private lender RBL bank has partnered with Mastercard to launch a mobile app called "Pay by Bank App ".
9. NASA has awarded the contract to which company for its Artemis programme, to develop the first commercial lander for sending the next two US astronauts to the moon by 2024?
A. General Dynamics
B. SpaceX
C. Lockheed Martin
D. Blue Origin
Answer: Option B
Explanation:
The United States space agency NASA has picked Elon Musk's SpaceX for its Artemis programme, to develop the first commercial lander and take the next two US astronauts to the moon.
10.Which player has been named as the ODI cricketers of the decade 2010-2019, in the 2021 edition of Wisden Cricketers' Almanack?
A. M.S. Dhoni
B. Steve Smith
C. Virat Kohli
D. Joe Root
Answer: Option C
Explanation:
Virat Kohli has been named as the ODI cricketers of the decade 2010-2019, in the 2021 edition of Wisden Cricketers' Almanack.
11.When is the International Day for Monuments and Sites being observed?
A. 15 April
B. 16 April
C. 18 April
D. 17 April
Answer: Option C
Explanation:
The International Day for Monuments and Sites (World Heritage Day) is observed on 18 April each year.
12. The memoir titled 'Believe - What Life and Cricket Taught Me' is set to be released in May 2021. It is based on the life of which Indian cricket player?
A. Ajinkya Rahane
B. Yuvraj Singh
C. Suresh Raina
D. Rohit Sharma
Answer: Option C
Explanation:
The much-awaited autobiography of Suresh Raina, titled 'Believe - What Life and Cricket Taught Me', is set to hit the bookstands in May 2021.
13. Which institute has developed the world's first affordable and long-lasting hygiene products DuroKea Series?
A. IIT Hyderabad
B. IIT Kanpur
C. IIM Ahmedabad
D. IISc Bengaluru
Answer: Option A
Explanation:
The Education Minister Ramesh Pokhriyal Nishank launched World 1st affordable and long-lasting hygiene product DuroKea Series.
14.The central government cleared Rs 110 cr ROPAX Jetty Project on Dhamra river in which state?
A. Odisha
B. TamilNadu
C. Himachal Pradesh
D. Assam
Answer: Option A
Explanation:
The Centre has approved over 50 crore rupees for developing all-weather ROPAX, Roll-on/Roll-off Passenger Jetty and allied infrastructure connecting Kaninali in Bhadrak district and Talachua in Kendrapara district, Odisha under the Sagarmala initiative.
15. How many astronauts will be part of NASA's SpaceX Crew-2 mission to be launched?
A. 3
B. 2
C. 4
D. 5
Answer: Option C
Explanation:
The US space agency NASA has planned to launch its SpaceX Crew-2 mission to the International Space Station. The Crew-2 mission will have four astronauts on board SpaceX Crew Dragon.
SHARE

Milan Tomic

Hi. I’m Designer of Blog Magic. I’m CEO/Founder of ThemeXpose. I’m Creative Art Director, Web Designer, UI/UX Designer, Interaction Designer, Industrial Designer, Web Developer, Business Enthusiast, StartUp Enthusiast, Speaker, Writer and Photographer. Inspired to make things looks better.

  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 Comments:

Post a Comment