CURRENT AFFAIRS 12 MARCH 2021



 1. Who has won the BBC Indian Sportswoman of the Year award for 2021?
A. Vinesh Phogat
B. Koneru Humpy
C. Dutee Chand
D. Rani Rampal
Answer: Option B
Explanation: The World rapid chess champion Koneru Humpy has won the BBC Indian Sportswoman of the Year award for 2021.
2. 19-year old Manu Bhaker won the BBC's Emerging Player of the Year award. She is associated with which game?
A. Running
B. Wrestling
C. Swimming
D. Shooting
Answer: Option D
Explanation: The 19-year-old Indian Shooter Manu Bhaker has announced as the winner of the Emerging Player-of-the-Year award category.
3. INS Karanj is third in the series of six Scorpene-class submarines, which have been commissioned in the Indian Navy at Mumbai. The submarine is being built by which entity?
A. Cochin Shipyard
B. Garden Reach Shipbuilders & Engineers
C. Mazagon Dock Shipbuilders
D. Hindustan Shipyard
Answer: Option C
Explanation: The INS Karanj is third in the series of six Scorpene-class diesel-electric submarine, being built for Indian Navy by Mazagon Dock Limited under Project 75.
4. What is the projected growth rate of the Indian economy according to OECD for the financial year 2021-22?
A. 11.5%
B. 12.6%
C. 13.1%
D. 10.7%
Answer: Option B
Explanation: In the Economic Outlook, Interim report, OECD has projected that GDP of India will grow 12.6 percent in 2021, compared to -7.4 percent in 2020.
5. Who has been appointed as the Chairman of the Panel of External Auditors of the United Nations for the year 2021?
A. Satya Pal Malik
B. Sunil Arora
C. Tathagata Roy
D. Girish Chandra Murmu
Answer: Option D
Explanation: Comptroller and Auditor General of India (CAG) Girish Chandra Murmu has been re-appointed as the Chairman of the Panel of External Auditors of the United Nations for the year 2021.
6. Tammy Beaumont has been named as the ICC Women's Player of the Month February 2021. She plays for which country?
A. Australia
B. New Zealand
C. England
D. South Africa
Answer: Option C
Explanation: In Women's category, England's Tammy Beaumont has been adjudged the ICC Women's Player of the Month for February.
7. Mahamadou Issoufou has won the "2020 Ibrahim Prize for Achievement in African Leadership". He is the President of which country?
A. Mauritania
B. Mali
C. Niger
D. Senegal
Answer: Option C
Explanation: Mahamadou Issoufou, the incumbent President of Niger has won the "2020 Ibrahim Prize for Achievement in African Leadership", the world's largest leadership prize.
8. Which countries have signed an MoU to jointly set up the 'International Scientific Lunar Station', a lunar space station on the moon?
A. Japan and United States
B. Russia and Japan
C. United States and Russia
D. Russia and China
Answer: Option D
Explanation: The space agencies of China and Russia have signed a MoU on behalf of their national governments to jointly construct a lunar space station that will be open to all countries.
9. As per CRISIL, what is the estimated GDP growth of India in fiscal 2021-22?
A. 11%
B. 12%
C. 10%
D. 9%
Answer: Option A
Explanation: The CRISIL Rating agency has projected the GDP growth of India to rebound to 11% in FY'22 (2021-22).
10. Shrikant Moghe, who has passed away, was a renowned theatre and film actor from which film industry?
A. Kannada
B. Bengali
C. Malayalam
D. Marathi
Answer: Option D
Explanation: The Marathi stage and film actor Shrikant Moghe has passed away in Pune after suffering from age-related ailments. He was 91.
11. What is the rank of India in the Economic Freedom Index 2021 by The Heritage Foundation?
A. 148
B. 156
C. 121
D. 101
Answer: Option C
Explanation: The India has been placed at 121 position among 184 countries in the index, with a score of 56.5 out of 100. India is put under "Mostly Unfree category".
12. The OECD has projected the global GDP growth at how much percent for the year 2021?
A. 4%
B. 5.5%
C. 3.1%
D. 6%
Answer: Option B
Explanation: The global GDP growth is projected at 5.5 percent in 2021 and 4 percent in 2022 by OECD.
13. Which state/UT government has presented a budget themed on 'patriotism' or 'Deshbhakti' for the financial year 2021-22?
A. Delhi
B. Maharashtra
C. Gujarat
D. Ladakh
Answer: Option A
Explanation: The Delhi government presented a Rs 69,000-crore budget themed on 'patriotism' or 'Deshbhakti' for the financial year 2021-22.
14. Which state has become the first state to come up with the Gender Budget Concept?
A. Andhra Pradesh
B. Haryana
C. Maharashtra
D. Kerala
Answer: Option A
Explanation: The Chief Minister Jaganmohan Reddy announced that Andhra Pradesh will introduce the Gender Budget that will come into effect from the upcoming financial year.
15. The India-Uzbekistan exercise Dustlik-2 has been organized in which state?
A. Uttrakhand
B. Rajasthan
C. Karnataka
D. Tamil Nadu
Answer: Option A
Explanation: The India - Uzbekistan joint military exercise DUSTLIK II commenced in Foreign Training Node Chaubatia, Ranikhet in Uttrakhand.
16. Who has become the new Chief Minister of Uttrakhand?
A. Dhan Singh Rawat
B. Tirath Singh Rawat
C. Bhagat Singh Koshyari
D. Ramesh Pokhriyal Nishank
Answer: Option B
Explanation: Tirath Singh Rawat, the BJP Lok Sabha MP from Pauri Garhwal constituency, has been sworn in as the new Chief Minister of Uttrakhand.
17. Who has been named as the ICC Men's Player of the Month for February 2021?
A. Joe Root
B. Kyle Mayers
C. Ravichandran Ashwin
D. Ajinkya Rahane
Answer: Option C
Explanation: Team India's premier off-spinner Ravichandran Ashwin has been named as the ICC Men's Player of the Month for February 2021.
18. Which country has topped the Economic Freedom Index 2021, released by US think-tank, The Heritage Foundation?
A. Singapore
B. Ireland
C. Australia
D. Netherlands
Answer: Option A
Explanation: The Singapore has topped the global ranking in the Economic Freedom Index 2021, for second year in a row, published by US conservative think-tank.
19. The CISF celebrates its foundation day on March 10 every year. In 2021, which edition of the Foundation Day was observed?
A. 49th
B. 51st
C. 50th
D. 52nd
Answer: Option D
Explanation: The Central Industrial Security Forces (CISF) - Raising Day (CRD) is observed on March 10 in India every year. In 2021, nation is celebrating the 52nd Raising Day of CISF.
20. Which state's CM has declared Rs.10,000 for ASHA & Anganwadi volunteers?
A. Andhra Pradesh
B. Uttrakhand
C. Kerala
D. Tamil Nadu
Answer: Option B
Explanation: The Uttrakhand CM Trivendra Singh Rawat announced Rs 10,000 each for ASHA and Anganwadi volunteers.
SHARE

Milan Tomic

Hi. I’m Designer of Blog Magic. I’m CEO/Founder of ThemeXpose. I’m Creative Art Director, Web Designer, UI/UX Designer, Interaction Designer, Industrial Designer, Web Developer, Business Enthusiast, StartUp Enthusiast, Speaker, Writer and Photographer. Inspired to make things looks better.

  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 Comments:

Post a Comment