CURRENT AFFAIRS 10 APRIL 2021



 1. In the latest discovery, a group of ESA Astronomers has discovered how many new quasars?
A. 20
B. 12
C. 5
D. 25
Answer: Option B
Explanation:
A group of astronomers at the European Space Agency have discovered 12 new quasars that have been warped by a naturally occurring cosmic 'lens' and split into four similar images.
2.The SUPACE is an AI-based portal launched for which organization?
A. SBI
B. RBI
C. Indian Railways
D. Supreme Court of India
Answer: Option D
Explanation:
The first-of-its-kind Artificial Intelligence (AI) based portal of the Supreme Court of India called "SUPACE", has unveiled by Chief Justice of India S A Bobde.
3. What is the trigger amount set by the government for the new Pre-Packs scheme of MSMEs?
A. Rs 15 lakh
B. Rs 10 lakh
C. Rs 25 lakh
D. Rs 20 lakh
Answer: Option B
Explanation:
The Central government has set a payment default of Rs 10 lakh as the trigger for bankruptcy proceedings of small businesses under the new simplified scheme called pre-packs.
4. Which online portal has been launched for the online registration to achieve traceability source of Honey and other beehive products on a digital platform?
A. Rasbhari
B. Makarand
C. Sehadkranti
D. Madhukranti
Answer: Option D
Explanation:
The Union Minister of Agriculture and Farmers' Welfare, Narendra Singh Tomar launched a portal 'Madhukranti' and Honey Corners.
5. Prime Minister Narendra Modi has held a virtual summit with which nation's Prime Minister?
A. Netherlands
B. Denmark
C. Sweden
D. Finland
Answer: Option A
Explanation:
The Indian Prime Minister Narendra Modi held a virtual summit with Netherlands Prime Minister Mark Rutte.
6. How much amount has been contributed by India towards United Nations Trust Fund for Counter-Terrorism as additional funding in April 2021?
A. $ 100,000
B. $ 300,000
C. $ 200,000
D. $ 500,000
Answer: Option D
Explanation:
The India has contributed an additional USD 500,000 to the United Nations Trust Fund for Counter-Terrorism.
7. Vjosa Osmani is the newly appointed President of which country?
A. Kosovo
B. Croatia
C. Serbia
D. Albania
Answer: Option A
Explanation:
The U.S. educated female law professor Vjosa Osmani has been elected as the new President of Kosovo.
8. The Pradhan Mantri Mudra Yojana has marked how many years of completion?
A. 5
B. 6
C. 10
D. 20
Answer: Option B
Explanation:
The Pradhan Mantri MUDRA Yojana has completed six years. It is a scheme under which loans of up to 10 Lakh rupees are provided.
9. Chandra Nayudu, who has passed away recently, was the first women commentator of which sports?
A. Tennis
B. Football
C. Cricket
D. Hockey
Answer: Option C
Explanation:
Chandra Nayudu, the first woman cricket commentator of India, has passed away. She was 88.
10. Who has been appointed as the new Prime Minister of Vietnam to succeed Nguyen Xuan Phuc?
A. Pham Minh Chinh
B. Vuong Dinh Hue
C. Tran Quoc Vuong
D. Nguyen Van Nen
Answer: Option A
Explanation:
The National Assembly of Vietnam has voted Pham Minh Chinh as the new Prime Minister of the country.
11. Who has been appointed as the Brand Ambassador of VIVO?
A. Rohit Sharma
B. Virat Kohli
C. MS Dhoni
D. Rishabh Pant
Answer: Option B
Explanation:
The Chinese smartphone major Vivo has appointed cricketer Virat Kohli as its brand ambassador.
12. Which state will set up an International level Ramayana Museum and Cultural Center?
A. Uttar Pradesh
B. Bihar
C. Uttarakhand
D. West Bengal
Answer: Option A
Explanation:
An international level 'Ramayana Museum and Cultural Center' will be established on 10 acres of land at Ramasnehi Ghat between Ayodhya and Lucknow, UP.
13. Which cricketer has been nominated for the ICC 'Player of the Month'?
A. Mohd Shami
B. Kuldeep Yadav
C. Ishant Sharma
D. Bhuvneshwar Kumar
Answer: Option D
Explanation:
Experienced India seamer Bhuvneshwar Kumar was among the cricketers nominated for the ICC 'Player of the Month' award
14. On which date the Central Reserve Police Force (CRPF) Valour Day being observed?
A. 09 April
B. 06 April
C. 08 April
D. 07 April
Answer: Option A
Explanation:
The Central Reserve Police Force (CRPF) Valour Day (Shaurya Diwas) is observed on 9 April every year, as a tribute to the brave men of the Force.
15. Who has been appointed as the new Chairman and Managing Director of SIDBI?
A. V Satya Venkata Rao
B. S Ramann
C. Pankaj Jain
D. Devendra Kumar Singh
Answer: Option B
Explanation:
S Ramann has been appointed as the Chairman and Managing Director (CMD) of Small Industries Development Bank of India (SIDBI).
16. Which finance institution will periodically publish a Financial Inclusion Index?
A. RBI
B. SIDBI
C. NABARD
D. Exim Bank
Answer: Option A
Explanation:
The Reserve Bank of India will be constructing and periodically publishing a "Financial Inclusion Index".
17.Nguyen Xuan Phuc is the newly sworn-in President of which country?
A. Indonesia
B. Vietnam
C. Philippines
D. Malaysia
Answer: Option B
Explanation:
Nguyen Xuan Phuc, has been elected as the new President of Vietnam.
18. Which country has become the first country to drop out Tokyo Olympics?
A. India
B. Japan
C. North Korea
D. Nepal
Answer: Option C
Explanation:
The North Korea is first country to announce it will skip out on the delayed 2020 Tokyo Olympic games.
19. Who has been selected for the Chhattisgarh Veerni Award?
A. Hima Das
B. Mary Kom
C. Dutee Chand
D. Saina Nehwal
Answer: Option C
Explanation:
Dutee Chand will be honoured with the Chhattisgarh Veerni Award at the inaugural edition of the awards.
20. What was the profession of Fatima Rafiq Zakaria, who has passed away?
A. Journalist
B. Economist
C. Singer
D. Sportswomen
Answer: Option A
Explanation:
The Padma Shri winning renowned journalist, Fatima Rafiq Zakaria, has passed away due to Covid. She was 85.
SHARE

Milan Tomic

Hi. I’m Designer of Blog Magic. I’m CEO/Founder of ThemeXpose. I’m Creative Art Director, Web Designer, UI/UX Designer, Interaction Designer, Industrial Designer, Web Developer, Business Enthusiast, StartUp Enthusiast, Speaker, Writer and Photographer. Inspired to make things looks better.

  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 Comments:

Post a Comment