CURRENT AFFAIRS 11 APRIL 2021

 


1. Which Indian woman has been appointed as the Associate Administrator of UNDP?
A. Monica Pandey
B. Adaesh Goyal
C. Niraj Gupta
D. Usha Rao Monari
Answer: Option D
Explanation:
India's Usha Rao-Monari has been appointed by UN chief Antonio Guterres as Under-Secretary-General and Associate Administrator of the UNDP.
2. Which state/UT has launched the Lab on Wheels program for poor students?
A. Delhi
B. Ladakh
C. Assam
D. Kerala
Answer: Option A
Explanation:
Delhi Education Minister Manish Sisodia has inaugurated the Delhi Technological University's 'Lab on Wheels' programme.
3. Who represented India at the 103rd Meeting of the Development Committee of World Bank-IMF, held on virtual mode?
A. Piyush Goyal
B. Harsh Vardhan
C. Nirmala Sitharaman
D. Nitin Gadkari
Answer: Option C
Explanation:
The Union Minister for Finance & Corporate Affairs Smt. Nirmala Sitharaman participated in the 103rd Meeting of the Development Committee Plenary.
4. The central government has approved 14 road projects worth Rs. 670 crores for which state?
A. Tamil Nadu
B. Karnataka
C. Bihar
D. Jharkhand
Answer: Option D
Explanation:
The Union Minister Nitin Gadkari on Wednesday said the Centre has approved 14 highway projects worth Rs 670 crore in Jharkhand.
5. Who has taken over the charge as the Chairman of Airport Authority of India?
A. Ajay Seth
B. Vineet Sinha
C. Deepak Kumar
D. Sanjeev Kumar
Answer: Option D
Explanation:
Sanjeev Kumar, an IAS officer of 1993 batch, Maharashtra Cadre, took over as the Chairman of Airports Authority of India.
6. PM Modi recently released the Hindi translation of the book 'Odisha Itihaas'. Who is the author of this book?
A. Biswanath Das
B. Biren Mitra
C. Nilamani Routray
D. Harekrushna Mahtab
Answer: Option D
Explanation:
The Hindi translation of the book 'Odisha Itihaas' (Odisha History), written by Dr Harekrushna Mahtab, the former freedom fighter and first Chief Minister of Odisha.
7. NanoSniffer is the world's first Microsensor based Explosive Trace Detector (ETD), launched by NanoSniff Technologies, which is an incubation startup based at?
A. IIT Delhi
B. IIT Madras
C. IIT Bombay
D. IIT Kanpur
Answer: Option C
Explanation:
The Union Education Minister, Shri Ramesh Pokhriyal 'Nishank' launched The ETD. It has been developed by NanoSniff Technologies, an IIT Bombay incubated startup.
8. Which asset management company has become the first in India to cross the Rs. 5 lakh crore average assets under the management mark?
A. Kotak Mahindra Mutual Fund
B. Aditya Birla Sun Life Mutual Fund
C. Reliance Mutual Fund
D. SBI Mutual Fund
Answer: Option D
Explanation:
The SBI Funds Management Pvt. Ltd has informed that it has become the first mutual fund house in India to cross the Rs. 5 lakh crore average assets under management mark.
9.Who has become the first Woman Sailor to qualify for the Olympics?
A. Jyoti Kumari
B. Nethra Kumanan
C. Achanta Sharath
D. Bhavani Devi
Answer: Option B
Explanation:
Nethra Kumanan is the first-ever female sailor from India to qualify for sailing in the Olympics.
10.Who has been awarded Devishankar Awasthi Award 2020?
A. Aman Arora
B. Dinesh Verma
C. Rohit Thakur
D. Ashutosh Bhardwaj
Answer: Option D
Explanation:
The famous Devishankar Awasthi Award has been awarded to the prolific Hindi prose, journalist, and critic Ashutosh Bhardwaj.
11. The #WorldHomoeopathyDay is observed to commemorate the birth anniversary of the founder of Homeopathy. Name the founder of the Homeopathy system of medicine?
A. Samuel Hahnemann
B. Jean-Jacques Rousseau
C. Hippocrates
D. James Tyler Kent
Answer: Option A
Explanation:
The day marks the birth anniversary of German physician Dr Christian Friedrich Samuel Hahnemann, who is considered as the founder of system of alternative medicine called Homeopathy.
12. With which country, The National Atmospheric Research Laboratory, Department of Space, GoI has signed an MoU for Academic and Research Cooperation?
A. Russia
B. UK
C. Japan
D. USA
Answer: Option C
Explanation:
The Union Cabinet has apprised a MoU signed between India and Japan.
13. The Spices Board of India has signed an MoU with which organization for the e-Spice Bazar portal?
A. UNESCO
B. WHO
C. UNDP
D. UNWTO
Answer: Option C
Explanation:
The Spices Board India has inked a Memorandum of Understanding with UNDP India's Accelerator Lab to build a blockchain-based traceability interface for Indian spices.
14. Which Institute has developed a dengue detection device for the test within an hour?
A. IIT Delhi
B. IIT Mumbai
C. IIT Kanpur
D. IIT Bombay
Answer: Option A
Explanation:
The Researchers at the IIT Delhi have developed a handheld Surface Enhanced Raman Spectroscopy based platform for early diagnosis of dengue and also gives dengue test results within one hour.
15. Which country has banned entry for its own citizens & residents from India?
A. Japan
B. New Zealand
C. Pakistan
D. China
Answer: Option B
Explanation:
The New Zealand has temporarily suspended entry for all travellers from India, including its own citizens due to high number of COVID-19 cases in the country.
16. Which state has granted age relaxation for EWS category candidates in state services?
A. Kerala
B. Karnataka
C. Bihar
D. Rajasthan
Answer: Option D
Explanation:
The Rajasthan government has approved a proposal to give relaxation in the maximum age limit to the EWS similar to other reserved classes for appointment to state services.
17. The Government of India has recently gifted Rs 100 crore patrol vessel "PS Zoroaster" to which country?
A. Seychelles
B. Sri Lanka
C. Bangladesh
D. New Zealand
Answer: Option A
Explanation:
The India formally handed over Rs 100 crore patrol vessel "PS Zoroaster" to Seychelles during the virtual summit.
18. The World Homeopathy Day is celebrated every year on which day?
A. April 10
B. Second Saturday of April
C. April 9
D. Second Thursday of April
Answer: Option A
Explanation:
The World Homeopathy Day is celebrated every year on April 10 to spread awareness about homoeopathy and its contribution to the world of medicine.
19. The RBI has decided to open up which of the following Centralized Payment Systems (CPS) facilities for payment system operators?
A. Real Time Gross Settlement
B. National Electronic Fund Transfer
C. Both A and B
D. None of above
Answer: Option C
Explanation:
The RBI has decided to allow payment system operators to take direct membership of Centralised Payment Systems (CPS), such as RTGS and NEFT
SHARE

Milan Tomic

Hi. I’m Designer of Blog Magic. I’m CEO/Founder of ThemeXpose. I’m Creative Art Director, Web Designer, UI/UX Designer, Interaction Designer, Industrial Designer, Web Developer, Business Enthusiast, StartUp Enthusiast, Speaker, Writer and Photographer. Inspired to make things looks better.

  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 Comments:

Post a Comment